Stichting Geuzenpenning

Democratie behouden en waakzaamheid vergroten.

De Geuzenpenning die de Stichting Geuzenpenning jaarlijks uitreikt, is geïnspireerd op de originele Geuzenpenning uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In die tijd streed de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tegen de Spaanse overheersing en onderdrukking. De penning toont twee in elkaar grijpende handen als teken van verbondstrouw en een bedeltas waaraan twee kalebassen als drinknappen hangen.

De Geuzenpenning.

De Geuzenpenning 2024 is op woensdag 13 maart 2024 uitgereikt in de Grote Kerk in Vlaardingen. De penning is toegekend aan Laila Haidari. U leest er hier meer over: Geuzenpenning 2024 voor Laila Haidari – Stichting Geuzenpenning. Wilt u de uitreiking terugkijken? Dat kan hier.

Laatste Nieuws.

Vergroot de kennis via educatie.

kids-girl-pencil-drawing-159823

Met ons educatieprogramma willen we op een leuke manier onze jeugd bekendmaken met democratie en waakzaamheid.

We vertellen graag op scholen in de regio Vlaardingen, Maassluis en Schiedam meer over de Geuzenpenning. Laagdrempelig lesmateriaal over de Geuzenpenning is in ontwikkeling.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Het lied der achttien dooden.

Het lied ‘De Achttien Dooden’ is een gedicht van Jan Campert (1902-1943), dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien Geuzen en drie Februaristakers op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte.

Sponsoren

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door: