Stichting Geuzenpenning

Het Geuzenmonument in beeld

Vijftien Geuzen werden op 13 maart 1941 na een schijnproces gefusilleerd, drie andere Geuzen kregen vanwege hun jonge leeftijd gratie. Hun plaatsen werden ingenomen door drie Februari-stakers.

Na de oorlog kregen zes gefusilleerde Geuzen een herbegrafenis op de Emaus Begraafplaats in Vlaardingen. Daarnaast zijn er op deze begraafplaats negen gedenkstenen geplaatst voor Geuzen die op een andere plek in Nederland zijn begraven zoals oprichter Bernard IJzerdraat. 

Op de Markt staat verder het Geuzenmonument dat gemaakt is door de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert. Het beeld is op 12 maart 1983 onthuld door toenmalig Koningin Beatrix. Het Geuzenmonument staat recht tegenover het stadhuis. Daar, onder het bordes, was de ingang naar de politiecellen waar de Vlaardingse Geuzen eerst gevangen werden gezet. 

Van het monument naar het stadhuis liggen achttien grijze tegels. Deze tegels staan symbool voor de Achttien Doden.

Het monument zelf stelt een duidelijk herkenbare menselijke figuur voor. Vastberaden, maar met twijfel en onzekerheid. Het beeld toont een monddood gemaakte en gehavende man, die letterlijk van het leven is afgesneden, wat de afgesneden voeten en onderbenen uitdrukken. Dit was de prijs die de verzetsman moest betalen. Maar ondanks liquidaties ging het verzet door. Het eenmaal ontstoken vuur was niet meer te blussen.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: