Stichting Geuzenpenning

Geuzenpenning 2024 voor Laila Haidari

Foto Laila Haidari close-up

Prinses Margriet der Nederlanden reikt op woensdag 13 maart 2024 de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Na het verbod van de Taliban voor meisjes ouder dan twaalf jaar om naar school te gaan, heeft Haidari in 2021 in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum opgericht voor meisjes en vrouwen. Ook heeft Laila Haidari zich ingezet voor de hulp aan drugsverslaafden in Afghanistan.

De uitreiking van de Geuzenpenning is in de Grote Kerk in Vlaardingen. Journalist Thomas Erdbrink houdt een toespraak. Hij maakte de tv-serie ‘Onze man bij de Taliban’ en heeft Laila Haidari hiervoor geïnterviewd. Ook Lilian Gonçalves – Ho Kang You, de voorzitter van de stichting Geuzenpenning, en de laureaat zelf houden een toespraak.

Nadat de Taliban in 2021 in Afghanistan aan de macht zijn gekomen, worden vrouwen en meisjes sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid en in hun mogelijkheden om te werken en onderwijs te volgen.

Mother Educational Centre
Laila Haidari koos er in 2021 voor om in haar woonplaats Kabul te blijven en in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum voor vrouwen op te zetten: het Mother Educational Centre. Meisjes en vrouwen krijgen hier kosteloos onderwijs en leren waardevolle vaardigheden. Ze maken onder andere kleding en vloerkleden, maar ook sieraden van afgedankte munitie, waarmee ze een inkomen verdienen. Haidari: “Kogels dienen als een tragische herinnering aan de vernietiging die oorlog en conflict brengen in ons leven. We gebruiken afgedankte munitie om onze resolute afwijzing van oorlog en conflict uit te drukken.”

Hulp aan drugsverslaafden
Laila Haidari zette zich al sinds 2010 in voor hulp aan drugsverslaafden in Kabul, nadat ze in 2009 van Iran naar Afghanistan verhuisde en haar broer Hakim verslaafd aantrof onder de Pul-e-Sokhta-brug met honderden andere drugsverslaafden. Gemotiveerd door het grote en almaar groeiende drugsprobleem in Afghanistan en het gebrek aan door de overheid gerunde afkickklinieken, richtte Haidari een baanbrekende verslavingskliniek op. Het centrum werd door de eerste klanten Mother Camp genoemd. Haidari heeft Mother Camp gefinancierd door in Kabul een restaurant te openen, Taj Begum, waarbij het bedienend personeel bestond uit herstellende verslaafden uit de kliniek.
Na de machtsovername van de Taliban in 2021 werd het restaurant vernield en werden ook de drugsverslaafden uit de herstelkliniek gegooid. Haidari richtte zich vanaf die tijd op het steunen van vrouwen en van meisjes die uitgesloten worden van middelbaar en hoger onderwijs.

Onze man bij de Taliban

Journalist Thomas Erdbrink heeft Haidari geïnterviewd in de in 2023 uitgezonden vierde aflevering van ‘Onze man bij de Taliban’ (zie: Onze man bij de Taliban | NPO Start). Ze is te zien in het Mother Educational Centre en ze breekt in de uitzending een lans voor dappere vrouwen, die zich blijven uitspreken.

Haidari is ook gevolgd in de documentaire Laila at the Bridge uit 2018 (zie: Laila at the Bridge – 2Doc.nl ). De film won diverse prijzen, waaronder de Social Justice Award for Documentary Film op het 34e Santa Barbara International Film Festival. Haidari was een van de 100 inspirerende en invloedrijke vrouwen op de lijst van de BBC in 2021.

Met de toekenning van de Geuzenpenning spreekt het stichtingsbestuur zijn grote waardering uit voor het moedige, menslievende en maatschappelijk relevante werk van Laila Haidari.

Lees hier meer over Laila Haidari.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: