Stichting Geuzenpenning

Geuzenpenning uitgereikt aan moedige padre Solalinde

SCH_5501

In Mexico heeft hij normaal gesproken vijf bodyguards om zich heen lopen, maar gelukkig had padre Alejandro Solalinde die in Vlaardingen niet nodig toen hij de Geuzenpenning kreeg uitgereikt. Dat gebeurde op woensdag 13 maart in de Grote Kerk, precies 78 jaar na de executie op de Waalsdorpervlakte van vijftien Geuzen en drie Februari-stakers. Tineke Ceelen, directeur stichting Vluchteling, reikte de mensenrechtenonderscheiding uit.

’s Ochtends had padre Solalinde een ontmoeting op het stadhuis met kinderen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ze konden hem alle mogelijke vragen stellen. Waar waren zijn bodyguards bijvoorbeeld? (‘Gewapende mannen meenemen in een vliegtuig gaat een beetje moeilijk’) Maar ook: waarom doet hij dit gevaarlijke werk? 

Op die vraag gaf Kathleen Ferrier, voorzitter van stichting Geuzenpenning, later in de Grote Kerk antwoord: ,,U had de makkelijke weg kunnen kiezen om te stoppen met uw waardevolle werk om migranten te helpen. Wie zou het u kwalijk hebben genomen om Mexico te ontvluchten? Niemand. Maar dat deed u niet, dat kón u niet. En daarmee staat u in de voetstappen van de Geuzen.’’

Bij de Geuzengraven op de Emaus Begraafplaats hield burgemeester Annemiek Jetten een toespraak. Over padre Solalinde zei ze: ,,Uit uw verhaal spreekt moed, solidariteit en opkomen voor mensen die het heel moeilijk hebben. Met bewondering zien we hier in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Rotterdam hoe u koppig doorgaat met uw waardevolle werk, ondanks alle vormen van tegenwerking en doodsbedreigingen.’’

Bijzonder was ook zijn ontmoeting in de burgemeesterskamer met Sjieuwke Kop, dochter van Arij Kop, een van de gefusilleerde Geuzen. Als 9-jarig meisje maakte ze mee hoe de Duitsers haar vader in hun woning aan de Tweede Maasbosstraat oppakten. 

Padre Solalinde heeft de Geuzenpenning gekregen voor zijn initiatief om in Mexico het opvanghuis Hermanos en el Camino op te richten (Broeders Onderweg). De Mexicaanse priester biedt hiermee sinds 2007 een ​​veilige plek aan migranten. Daar kunnen ze even op adem komen en voedsel en onderdak krijgen, evenals medische en psychologische hulp en juridische begeleiding.

Dagelijks proberen wanhopige migranten de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken, op zoek naar een beter leven voor hen en hun familie. Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Velen halen de grens niet. Onderweg lopen ze groot gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord. Padre Alejandro Solalinde Guerra kon dit niet langer aanzien en daarom zet hij zich al jaren in om hun lot te verbeteren.

De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen én te ondersteunen. 

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: