Stichting Geuzenpenning

Madres De Plaza De Mayo (De ‘dwaze moeders’)

40-años-de-la-primera-ronda-madres-plaza-mayo-foto-pablo-ernesto-piovano-copia

Uitgereikt door: mw Blankert namens dr. Els Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Moeders van het Plaza de Mayo, zijn met hun strijd begonnen in april 1977, toen 14 vrouwen op het Plaza de Mayo in het Argentijnse Buenos Aires samenkwamen om de militaire regering van president Videla in een petitie om opheldering te vragen over het lot van hun familieleden, die na ontvoeringen, huiszoekingen en overvallen verdwenen waren.

Het belangrijkste doel van de groeiende beweging was het opsporen van de vermisten. Ook wilde men veroordeling van die personen die verantwoordelijk waren voor de verdwijning van meer dan 30.000 mensen gedurende de militaire dictatuur in Argentinië, die duurde van 1976 tot 1983.
Uiteindelijk is deze organisatie de motor geworden van de strijd voor een onafhankelijke rechtspraak en het streven naar vrede op basis van respect voor het leven en voor de fundamentele vrijheden en de eerbiediging van de mensenrechten.

De Moeders spelen een prominente rol in het opkomen voor rechtsbetrachting tegenover rechtsverkrachting.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: