Stichting Geuzenpenning

Insan Haklari Derneðgi (IHD), Turkse mensenrechtenorganisatie

cip101_ilk_ders_sunumu

Uitgereikt door: mr. Evelien L. Herfkens, minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Insan Haklari Derneðgi (IHD) is een Turkse mensenrechtenorganisatie, wier medewerkers met gevaar voor leven en goed de schendingen van mensenrechten in Turkije aan de kaak stellen. IHD is een onafhankelijke organisatie die in 1986 werd opgericht, om deze schendingen te documenteren.

IHD heeft daarbij niet alleen stelling genomen tegen de schendingen van mensenrechten die gepleegd werden door de Turkse staat, maar ook tegen zulke acties door de gewapende oppositiebewegingen. IHD doet veel onderzoek en geeft regelmatig publicaties uit. Ook worden conferenties en seminars georganiseerd. IHD treedt voorts vaak op als getuige bij confrontaties tussen burgers en overheid.
De Turkse overheid is niet gediend van deze activiteiten. Vanaf het begin stond IHD onder zware druk van de autoriteiten. Veel leden zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen, stonden bloot aan martelingen en bedreigingen of kwamen om het leven.

In 1997 is een aanklacht ingediend tegen het landelijk bestuur van IHD. Voorzitter Akin Birdal werd hierom enige tijd vastgezet.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: