Stichting Geuzenpenning

Lawyers for Lawyers krijgt Geuzenpenning 2022

Foto schrijfactie Lawyers for Lawyers

De Geuzenpenning voor 2022 wordt toegekend aan Lawyers for Lawyers. Dat heeft de stichting Geuzenpenning vandaag, 10 februari, bekendgemaakt. Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke organisatie die het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert door advocaten over de hele wereld te steunen die vanwege hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen. Kathleen Ferrier, voorzitter van de stichting Geuzenpenning: ,,Een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van advocaten is onmisbaar in een rechtstaat en van groot belang voor de bescherming van mensenrechten overal ter wereld.’’

,,Advocaten zijn essentieel in een rechtsstaat,’’ zegt Sophie de Graaf, directeur van Lawyers for Lawyers. ,,Zij komen op voor de rechten van hun cliënten, binnen en buiten de rechtszaal, en spelen een belangrijke rol in de bescherming van mensenrechten. Maar advocaten staan onder druk. Over de hele wereld worden zij bedreigd en tegengewerkt, fysiek aangevallen of door de overheid vastgezet, vanwege de cliënten die zij hebben, de zaken die zij doen of de aandacht die zij vragen voor de bescherming van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Deze advocaten bekopen met hun persoonlijke vrijheid, en soms zelfs met hun leven, dat ze opkomen voor de rechten van anderen.’’

De Graaf: ,,Dat Lawyers for Lawyers nu voor dit werk de Geuzenpenning ontvangt, is voor ons een ongelofelijke eer, maar onderstreept vooral het fundamentele belang van het werk van de moedige advocaten om wie het gaat. Zij verdienen ons aller steun. Dat is belangrijker dan ooit, in een tijd dat de rechtsstaat alom onder druk staat.”

De Geuzenpenning wordt op maandag 14 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dat gebeurt door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden. De laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, krijgt dan ook de Geuzenpenning uitgereikt. Vorig jaar kon de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof niet naar Nederland komen door de coronacrisis. Kathleen Ferrier: ,,Onafhankelijke rechtspraak is een dragende pijler van democratie. Een vrije en onafhankelijk advocatuur is daarvan een wezenlijk onderdeel. Met deze dappere laureaten vestigen we hierop de aandacht. Daarbij denken we met groot respect aan Derk Wiersum die in de uitoefening van zijn beroep werd vermoord.’’

Lawyers for Lawyers

Lawyers for Lawyers werkt met drie programma’s waarin de organisatie in samenwerking met Nederlandse advocaten met hun tijd, expertise en aandacht bijdragen aan een vrije en onafhankelijke advocatuur: Defend, Empower & Influence.

Defend

We support individual lawyers under threat and generate international attention.

Met het ‘defend’ programma ondersteunt Lawyers for Lawyers advocaten die vanwege het uitvoeren van hun professionele activiteiten onder druk staan. L4L levert een bijdrage aan het beëindigen of voorkomen van de dreigingen en tegenwerkingen die de advocaten ondervinden.

Empower

We empower lawyers and lawyers’ associations to fulfil their role in upholding human rights.

Met het ‘empower’ programma, stimuleert L4L advocaten en orden van advocaten om hun rol te vervullen bij het handhaven van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Influence

We advocate for laws, policies and practices that ensure protection for the independence and safety of lawyers.

Als onderdeel van het ‘influence’ programma voert L4L een actieve lobby voor wetten en beleid die een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur nastreven, in overeenstemming met internationaal erkende principes en standaarden.

Malgorzata Gersdorf

Op maandag 14 maart 2022 krijgt Malgorzata Gersdorf (1952) alsnog de Geuzenpenning, nadat zij vorig jaar door de coronacris niet naar Nederland kon komen. De Poolse rechtsstaat staat al enkele jaren onder zware druk en repressie van de PiS-partij, ondanks grote internationale kritiek. Want sinds de verkiezingsoverwinning van 2015 probeert de PiS de rechterlijke macht volledig onder haar controle te krijgen. Maar is er ook binnenlands verzet tegen de ontmanteling van de scheiding der machten. Hét boegbeeld in deze strijd voor een onafhankelijke rechtspraak is Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof.

Malgorzata Gersdorf heeft deze functie bekleed van 2014 tot haar pensionering eind april 2020. Ze weerstond hiermee een ongekende laster-, treiter- en intimidatiecampagne van de sterk conservatieve en nationalistische PiS-partij. Zij wilde Gersdorf twee jaar eerder naar huis sturen om haar daarna te laten vervangen voor rechters die minder kritisch zijn over de hervormingen van de PiS, dan wel loyaal zijn aan de partij.

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Kathleen Ferrier, ze is verder onder meer lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens, bestuurslid van de Anne Frank Stichting en voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016), Girls Not Brides (2018), Alejandro Solalinde (2019) en de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020).

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: