Stichting Geuzenpenning

Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA krijgt Geuzenpenning 2020

Libro_Solalinde-5.png

De Geuzenpenning voor 2020 wordt toegekend aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. Dat heeft de stichting Geuzenpenning donderdag 16 januari, bekendgemaakt. ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association, ook bekend onder haar Arabische acroniem Hasm), is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. De onderscheiding wordt op 13 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen.

ACPRA heeft sinds haar oprichting in 2009 vastberaden geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen broodnodige hervormingen door te voeren. Dit heeft ze met veel moed gedaan, maar ACPRA heeft er een zeer zware prijs voor moeten betalen. Oprichters en leden van ACPRA zitten al jarenlang vast in de gevangenis zonder enig zicht op vrijlating. Toch, zei een van hen kort voordat hij gevangen werd gezet: ,,Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden.’’

Drijfveer van ACPRA is ervoor zorgen dat de Saoedische jeugd later nooit meer mensenrechtenschendingen hoeft mee te maken. Dat heeft ACPRA geprobeerd door Saoediërs bewust te maken van überhaupt het bestaan van mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft ACPRA misstanden aangekaart en heeft zij families van gevangenen ondersteund, onder meer door het bieden van juridische bijstand.

Bovendien vraagt ACPRA aandacht voor een democratisch gekozen parlement, onafhankelijke rechtspraak, scheiding der machten, een constitutionele monarchie en wettelijke bescherming van minderheden. Ze heeft dit altijd geweldloos gedaan en met een positieve grondhouding.

ACPRA heeft zich ook uitgesproken tegen het Saoedische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens ACPRA is dit ministerie hoofdverantwoordelijk voor de martelingen en politieke onderdrukking in Saoedi-Arabië. Het werk van ACPRA wordt dan ook door de Saoedische regering bepaald niet gewaardeerd. Zo volgden er voor de oprichters zonder waarschuwing, zonder reden en zonder beroepsmogelijkheid reisverboden naar het buitenland. Ook kregen ze dreigementen om direct te stoppen met hun activiteiten en zich niet meer te laten horen en zien op sociale media, anders zouden ze worden opgepakt. Verder mochten ze geen contact meer hebben met organisaties als Amnesty International.

Verboden verklaard

De eerste arrestatie om ACPRA verder monddood te maken vond plaats begin 2011. In 2012 en 2013 volgden er meer. In maart 2013 is ACPRA vervolgens door de Saoedische rechter tot verboden organisatie verklaard. De mensenrechtenorganisatie zou de rechtspraak hebben beledigd, luidde de beschuldiging. Ook zou ACPRA hebben geprobeerd om de reputatie van Saoedi-Arabië schade toe te brengen. Bovendien zou ACPRA een illegale organisatie zijn. Tegelijk met het verbod werden bovendien de social media-accounts van ACPRA opgeheven.

Oproep bij tienjarig bestaan

Bij het tienjarig bestaan van ACPRA, op 12 oktober 2019, hebben verscheidene mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch de Saoedische autoriteiten dringend opgeroepen om alle gevangen leden onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten. De oproep heeft niet geleid tot vrijlating.

Volgens Amnesty International wordt er in de gevangenissen gemarteld, hoewel Saoedi-Arabië al meer dan tien jaar lid is van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Minstens vier van de gevangen ACPRA-leden hebben geprobeerd via een hongerstaking te protesteren tegen hun levensomstandigheden in de gevangenis.

Uitreiking op 13 maart

De Geuzenpenning wordt uitgereikt op vrijdag 13 maart in de Grote Kerk van Vlaardingen. Yahya Assiri, oprichter van ALQST, zal de mensenrechtenonderscheiding namens ACPRA in ontvangstnemen. ALQST (‘gerechtigheid’ in het Arabaisch) is een in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie die zich richt op Saoedi-Arabië.

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Kathleen Ferrier, ze is verder onder meer docent Mensenrechten aan de Asian University for Women Bangladesh en medeoprichter van ‘Bright Hong Kong’.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016) en Girls Not Brides (2018). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar padre Alejandro Solalinde. Meer informatie over de Geuzenpenning is te vinden op www.geuzenpenning.nl.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: