Stichting Geuzenpenning

Sinan Can reikt Geuzenpenning uit aan ACPRA

download

Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can reikt op vrijdag 13 maart 2020 in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. De Geuzenpenning, een initiatief van stichting Geuzenpenning, wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Sinan Can heeft verscheidene documentaires gemaakt over het Midden-Oosten. In 2019 bracht hij Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië uit. In vier delen laat hij hierin zien hoe mensen –jong en oud- zich staande proberen te houden in een dictatuur. Eind vorig jaar lanceerde hij Synaps, een multimediaal platform voor buitenlandjournalistiek. Sinan Can over ACPRA: ,,Het verdrietige aan de mensheid is dat er helaas altijd oorlogen en conflicten zullen zijn, maar ook tirannen of kwaadaardige regimes, maar ook mensen die zich te allen tijde er tegen zullen verzetten. Verzet is prachtig als het is voor een mooie, menselijke, waardige, gelijke, liefdevolle en rechtvaardige wereld.’’

De oprichters van ACPRA zijn in Saoedi-Arabië veroordeeld tot gevangenisstraffen en kunnen daarom de onderscheiding niet in persoon in ontvangstnemen. Yahya Assiri, oprichter van de bevriende organisatie ALQST, zal daarom de mensenrechtenonderscheiding in hun naam aanvaarden. ALQST (‘gerechtigheid’ in het Arabisch) is een in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie die zich richt op Saoedi-Arabië.

ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association), is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. Sinds haar oprichting in 2009 vastberaden heeft ze geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen broodnodige hervormingen door te voeren. Dit heeft ze met veel moed gedaan, maar ACPRA heeft er een zeer zware prijs voor moeten betalen. Oprichters en leden van ACPRA zitten al jarenlang vast in de gevangenis zonder enig zicht op vrijlating. Toch, zei een van hen kort voordat hij gevangen werd gezet: ,,Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden.’’

Drijfveer van ACPRA is ervoor zorgen dat de Saoedische jeugd later nooit meer mensenrechtenschendingen hoeft mee te maken. Dat heeft ACPRA geprobeerd door Saoediërs bewust te maken van überhaupt het bestaan van mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft ACPRA misstanden aangekaart en heeft zij families van gevangenen ondersteund, onder meer door het bieden van juridische bijstand.

Donderdag 12 maart: persconferentie met Yahya Assiri en Kathleen Ferrier
Op donderdag 12 maart om 10.15 uur is er in het stadhuis van Vlaardingen een persconferentie met Yahya Assiri en Kathleen Ferrier (voorzitter stichting Geuzenpenning).

Vrijdag 13 maart: herdenken en uitreiken
De meeste leden van het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Op vrijdag 13 maart wordt in Vlaardingen zowel het Geuzenverzet herdacht als de Geuzenpenning uitgereikt. De herdenking begint om 13.00 uur op begraafplaats Emaus bij de Geuzengraven, met om 13.10 uur een toespraak van de Maassluise burgemeester Edo Haan, het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte bij het Geuzengraf.

Hierna volgt via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar start om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 uur Sinan Can in de Grote Kerk de Geuzenpenning aan ACPRA zal uitreiken.

Geuzenmaand
De maand maart staat in Vlaardingen in het teken van het Geuzenverleden. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand het publiek meer bekendmaken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. De Geuzenmaand wordt georganiseerd vanuit de stichting Geuzenmaand. Een overzicht van activiteiten, deelnemende partijen en achtergrondinformatie vindt u op www.geuzenmaand.nl.

Sponsoren
De uitreiking van de Geuzenpenning wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen eo, Vopak en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.

Wil jij ook donateur worden?

U kunt donateur worden van de Stichting Geuzenpenning. U steunt daarbij ons werk. Tevens krijgt u dan jaarlijks de gelegenheid om de uitreiking van de Geuzenpenning bij te wonen. U kunt bijvoorbeeld voor € 20,- per jaar donateur worden, maar elk ander bedrag is ook welkom.

Sponsoren.

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt
ondersteund door: